Články

A Progresszív Szlovákia aláírta a Magyar Platform létrehozását

A mai napon megalakult a Progresszív Szlovákia Magyar Platformja, amely a magyar kisebbség és Dél-Szlovákia problémáinak és kihívásainak megoldásához szeretne hozzájárulni.

A szlovákiai magyar kisebbség számos speciális kihívással néz szembe, amelyek megoldásában a Progresszív Szlovákia segíteni szeretne és az egész közösséget, régiót előremozdítani. Sok területen a közösségek inkább egymás mellett élnek, mint együtt. Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje leküzdeni a régi nacionalizmust és az etnikai felfogású politizálást. A magyar közösség problémáiról és megoldásairól nem csak a magyar pártok beszélhetnek. Éppen ellenkezőleg, a progresszív mozgalomnak egy olyan helynek kell lennie, ahol országunk minden polgára megtalálhatja a maga helyét.

„A kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy a PS egy olyan mozgalom, amely Szlovákia összes lakosát képviseli. Ezek nem csak szavak. Már Čaputová elnökasszony kapánya alatt és a választások során is megmutattuk, hogy komolyan gondoljuk a magyar közösség iránti elkötelezettségünket. A Magyar Platform létrehozása egy újabb lépés ebbe az irányban.” mondta a nyilatkozat aláírásánál Michal Truban, a Progresszív Szlovákia mozgalom elnöke.

Ez a platform a magyar nemzetiségű és a dél-szlovákiai PS tagoknak lesz a gyűjtőhelye, akik ezekben a régiókban érdekeltek. A platform témákat fog nyitni és aktívan keresni fogja a megoldásokat a régió és a közösség számára.

„Azt szeretnénk, hogy ezen ország minden polgára otthon érezze magát Szlovákiában, ami a nyelv, a kultúra kölcsönös tiszteletét és ezek aktív fejlesztését jelenti. Ez a gazdasági fejlesztésről is szól, nem kell mondanom, hogy Dél-Szlovákia egy olyan régió, amelyről a múltban gyakran megfeledkeztek. Sajnos, gyakran nacionalista okokból. Ennek véget kell vetni.” mondta Truban.
Végül Michal Truban sok sikert kívánt a platformnak és teljes támogatásáról biztosította a tagokat.

A PS Magyar Platformjának céljai:

 • A magyarok hangját képviselni a Progresszív Szlovákián belül
 • Progresszív megoldások előmozdítása a magyar közösség lakóit sújtó területeken, különösen a következő kérdésekben:
  • Dél-Szlovákia gazdasági fejlődése, beleértve a minőségi infrastruktúrát
  • a nyelvi és kulturális jogok gyakorlati megvalósítása és fejlesztése
  • párbeszéd fejlesztése a szlovák többséggel és más kisebbségek kultúrájával
  • a kisebbségi oktatása stabilizálása
  • a modern kétnyelvűség fejlesztése vegyes területeken
 • Beemelni a köztudatba a magyar közösség és a dél-szlovákiai lakosság mindennapi életét érintő kihívásokat.

A Progresszív Szlovákia Magyar Platformjának nyilatkozata

 

🇸🇰 Slovenská verzia

Post a comment